Forget the Unicorn; de samenstelling van je marketing automation team

Ben van der Laan op 16 april 2018

Waarom marketing automation qua kennis anders werkt dan e-mail en search.
Justin Gray, CEO LeadMD
Ben je op jacht naar die ene magische marketing medewerker die alles kan? Dan is het tijd om wakker te worden. LeadMD CEO Justin Gray legt uit waarom je een team nodig hebt om het optimale uit je marketing automation te halen en benoemd vijf cruciale rollen die je in moet vullen.

Misschien verandert het radicaal je manier van denken maar we moeten het benoemen: marketing automation is marketing. In zoverre, marketing automation is niet iets dat los opereert van al je andere marketing inspanningen. In tegenstelling tot b.v. search, direct mail, e-mail, events e.d. is marketing automation een overkoepelend platform dat de structuur biedt om je marketing strategie en doelen over kanalen heen te realiseren.

Net als die kanalen (e-mail, search etc.) heb je ook voor marketing automation kennis nodig om het werkend te krijgen. De uitdaging echter ligt organisatorisch: te veel organisaties denken dat marketing automation gewoon een kwestie is van software die door iemand bediend moet worden. En dus zoeken ze die ene medewerker die het hele ding kan aansturen - de mytische marketing automation eenhoorn.

P1010017-(2)-sfw_0-(1)

Uitzonderingen daargelaten, deze persoon bestaat niet. Ieder van de tools die je inzet binnen marketing automation (search, e-mail, blogs etc.) vraagt om specifieke kennis. En misschien vind je wel een 'cross-over' die html kan combineren met een beetje vormgeving en ook nog marketing vernuft maar als je daadwerkelijk een 'alles-in-één' medewerker verwacht leidt dit alleen tot teleurstelling of, nog erger -slecht uitgevoerde marketing automation campagnes.

Marketing automation is nu het centrale punt waar alle je marketing activiteiten samenkomen. Dit betekent dat je niet alleen teamleden nodig hebt met de kennis om ieder van die activiteiten in te vullen, je wil ook nog iemand aan boord die weet hoe dit allemaal te combineren volgens de afgesproken in het platform en....daar komt hij.... volgens je buyer journey.

5 belangrijke rollen in een productief Marketing Automation Team

Je hebt een team nodig dat samenwerkt volgens een gedeelde visie om de volle kracht van je marketing automation naar boven te halen. Als je er voor kiest om niet met een bureau te werken zijn dit de mensen die je in je team wilt hebben:

  1. Marketing Strateeg: dit is iemand met ervaring in marketing automation funnels en campagne strategieën. Door deze ervaring de combineren met marketing (en sales) inzicht worden de juiste strategieën gekozen en gerealiseerd.
  2. Grafisch ontwerper: Je hebt iemand nodig die er voor zorgt dat je content en marketing automation templates er professioneel en gelikt uitzien. Misschien heb je al een designer in je marketing team (of werk je met een freelancer), betrek deze dan bij je project..
  3. Content Writer: Veel mensen onderschatten het maar het schrijven van goede content is iets wat lang niet iedereen kan. Investeer in een goede schrijver als je deze nog niet hebt. Je gaat het verschil zien in je conversies.
  4. Technologie expert: De betere marketing automation systemen hebben veel integratie en aanpassingsmogelijkheden maar je hebt hierbij wel ervaring nodig in development en database management om dit goed te realiseren.
  5. Analist: Marketing automation heeft geen nut als je niet iemand hebt die de data kan analyseren en kan aangeven hoe je campagnes kunt optimaliseren. Deze persoon moet hierbij de gestelde omzetdoelen scherp hebben en begrijpen dat 'aantal nieuwe leads' geen goed meetpunt is.

Er is nog een zesde rol die je misschien ook in zou willen vullen — een marketing automation administrator, iemand die jouw marketing automation systeem van binnen en buiten kent en de setup onder zijn hoede heeft. Soms wordt dit ingevuld door de strateeg of tech expert maar als het past is dit een zeer waardevolle persoon om aan boord te hebben.

Vanzelfsprekend zijn de grootte van je organisatie en je marketing budget bepalend hoe veel van deze experts je in je eigen team kunt hebben. De andere rollen zou je moeten outsourcen naar een bureau of freelancers.

Bottom Line: Give Up on Your Unicorn Dreams

Jij doet waar je het beste in bent. Anderen doen waar zij het beste in zijn. Niemand kan de beste zijn in alles. Stop met het hopen op een wonder en start met het bouwen van een goed team.

bron:  https://labs.openviewpartners.com/building-marketing-automation-team/#.WtSI6kxuKUk

Wil je eens sparren over de implementatie van je marketing automation? Hoe je de processen rondom je campagnes kunt versoepelen? We geven je graag een aantal suggesties.
Of wil je eens nadenken over Marketing Automation As a Service? Wij zijn het marketing automation team dat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt.

MaaS

 

Tags: marketing consultant, marketing automation, marketing funnel, marketing team

100%Marketing Automation

Marketing Automation stelt je in staat om de juiste boodschap, op het juiste moment en kanaalonafhankelijk bij de juiste persoon te brengen. Dat vergt een goede implementatie van passende software, een soepele samenwerking tussen marketing en sales en een doortimmerd plan van aanpak. 100%Marketing Automation helpt je daarbij. Wij zijn de extra afdeling die je nodig hebt. Een verlengstuk van jouw organisatie. Met alle kennis en kunde om marketing automation echt voor je te laten werken.

100% op de hoogte blijven

Recente blogposts